Menopauze

De natuurlijke fase in het leven van een vrouw, waarbij de menstruatie en de vruchtbaarheid stopt als gevolg van het uitblijven van een eisprong en hormonale productie ter hoogte van de eierstokken, vaak tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar.

Menopauze

De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw die optreedt wanneer ze geen menstruatie meer heeft en haar vruchtbaarheid permanent afneemt. Het markeert het einde van de reproductieve periode. Meestal treedt de menopauze op tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, maar het kan ook eerder of later voorkomen.

Tijdens de menopauze vermindert de productie van vrouwelijke geslachtshormonen, zoals oestrogeen en progesteron, door de eierstokken. Hierdoor stoppen de eierstokken met het vrijgeven van eitjes en treedt er geen menstruatie meer op. De menopauze wordt officieel vastgesteld wanneer een vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad. Veel voorkomende symptomen tijdens de menopauze zijn onder meer opvliegers (plotselinge gevoelens van warmte die het gezicht en de nek overstromen), nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, slaapproblemen en vaginale droogheid. Deze symptomen worden veroorzaakt door schommelingen in hormonen.

De menopauze is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden en het is belangrijk voor vrouwen om zich bewust te zijn van de veranderingen in hun lichaam tijdens deze overgangsfase. Als een vrouw ernstige symptomen ervaart die haar dagelijks leven verstoren, kan het raadzaam zijn om medisch advies in te winnen om mogelijke behandelingen of leefstijlveranderingen te bespreken die verlichting kunnen bieden.