Dokter Philippe Van Trappen behaalde zijn diploma gynaecologie en verloskunde aan de Universiteit van Gent in 1997.

Na zijn specialisatie volgde hij gedurende drie jaar een Fellowship in Gynaecologische Oncologie in de internationaal gereputeerde ziekenhuizen St. Bartholomew’s en Royal Marsden Hospital te Londen. Hij is Member of the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (Londen) en is internationaal erkend als gynaecoloog/oncoloog. Hij doctoreerde aan de University of Londen en behaalde een PhD-doctoraatstitel in de gynaecologische oncologie, waarna hij benoemd werd als senior lecturer in het St. Bartholomew’s Hospital, Londen.

Tussen 2006 en 2010 was hij tevens werkzaam als hoogleraar gynaecologie/oncologie in het Universitair Ziekenhuis van Maastricht en nadien in het Karolinska University Hospital te Stockholm. Dr. Philippe Van Trappen is auteur van talrijke internationale publicaties en hoofdstukken in wetenschappelijke boeken. Zijn professionele interesse gaat naar endoscopische en radicale chirurgie in de gynaecologie en oncologie, beeldvorming in de gynaecologie/oncologie, en screening van gynaecologische familiale tumoren.

Sinds eind mei 2010 is hij werkzaam in de dienst gynaecologie/verloskunde van het A.Z. Sint-Jan Brugge en zal hij de gynaecologie en gynaecologische oncologie verder multidisciplinair uitbouwen.

Sedert 2012 is Dr. Ph. Van Trappen aangesteld als Diensthoofd Gynaecologie en Gynaecologische Oncologie, en stagemeester. De dienst heeft ook een Europese erkenning (EBCOG).

Sedert 2012 bouwde het departement Gynaecologie-Verloskunde-Fertiliteit op campus Sint-Jan een robotchirurgieprogramma uit met standaard chirurgische procedures. Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV groeide sindsdien uit tot een van de referentiecentra voor robotchirurgie binnen de gynaecologie en gynaecologische oncologie in Europa. Vanaf februari 2016 vinden er ook ‘Master Case Observations’ plaats. Dr. Philippe Van Trappen is aangesteld als Master Proctor voor robotchirurgie binnen de gynaecologie en gynaecologische oncologie.