Wat is baarmoederkanker?

Kanker van het baarmoederlichaam, peervormig orgaan welke zich bevindt boven de baarmoederhals in het bekken. In 2000/2001 werden in Vlaanderen ongeveer 1500 vrouwen gediagnosticeerd met baarmoederkanker. Baarmoederkanker kan zowel uitgaan van het baarmoederslijmvlies (endometrium) als van de baarmoederwand (myometrium).

Ongeveer 80% van de baarmoederkankers gaan uit van het baarmoederslijmvlies en komen voornamelijk voor bij postmenopauzale vrouwen, vooral bij de groep tussen 55-65 jaar. Een van de belangrijkste klachten is postmenopauzaal vaginaal bloedverlies of onregelmatig bloedverlies bij premenopauzale vrouwen. Na het maken van een echografie, wat vaak een verdikt baarmoederslijmvlies aantoont, kan de diagnose gesteld worden door het nemen van een klein biopt van de binnenkant van de baarmoeder. Dit kan door middel van een curettage of een Pipelle.


Welke types baarmoederkanker komen voor en hoe verspreidt het zich?


Indien de kanker afkomstig is van het baarmoederslijmvlies (endometrium) dan spreekt men van een adenocarcinoom, onder de microscoop vindt men meestal een endometrioid adenocarcinoom. Minder frequent vindt men andere types zoals sereus papillair adenocarcinoom en clear cell carcinoom. Kankers afkomstig van de baarmoederwand (bvb van de spiercellen van het myometrium) worden sarcomen genoemd, bvb leiyomyosarcoom.

Kankers van het baarmoederslijmvlies verspreiden zich voornamelijk door lokale groei in de baarmoeder, met mogelijk doorgroei in de uteruswand en verspreiding eventueel naar andere organen in het bekken, en door uitzaaiïngen in de lymfebanen naar lokale klieren. Sarcomen zijn vaak aggressiever en verspreiden zich makkelijker via de bloedbaan naar andere organen. De combinatie van beide, nml een carcinosarcoom wordt in zeldzame gevallen gevonden.


Hoe wordt baarmoederkanker behandeld?

De meeste baarmoederkankers worden operatief behandeld, dmv een hysterectomie (verwijderen van de baarmoeder) met verwijderen van de eierstokken/eileiders, en vaak worden ook de lokale klieren mee verwijderd. Aanvullende bestraling (radiotherapie) na de operatie wordt overwogen in geselecteerde gevallen, bvb indien er uitzaaiïngen in de lymfeklieren aanwezig zijn. Indien er uitzaaiïngen zijn op afstand (metastasen) wordt overwogen om een medicamenteuze behandeling (chemotherapie, anti-hormonale behandeling) in te stellen, om alle kankercellen onder controle te krijgen.