Endometriose

Een veelvoorkomende aandoening, ongeveer 1 op de 10 vrouwen, waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit, wat kan leiden tot pijn, ontsteking en vruchtbaarheidsproblemen. De diagnose wordt gesteld op basis van de kliniek, beeldvorming en al dan niet een kijkoperatie. De behandeling gebeurt door een multidisciplinair team.  

Endometriose

Endometriose is een medische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoeder groeit. Normaal verdikt en verdwijnt het baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatiecyclus als reactie op hormonale veranderingen, maar wanneer het buiten de baarmoeder groeit, kan het niet uit het lichaam worden verwijderd. Dit leidt tot mogelijke complicaties en symptomen. Bij endometriose kan het weefsel zich vasthechten op organen in het bekkengebied, zoals de eierstokken, eileiders, het buitenoppervlak van de baarmoeder, het weefsel dat het bekken bekleedt alsook op de blaas en darmen. In zeldzame gevallen kan het zich buiten het bekkengebied verspreiden.

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn: Bekkenpijn (Chronische of cyclische pijn in het bekkengebied, de onderrug of de buik, die van mild tot ernstig kan variëren) • Menstruatieproblemen (Hevigere en pijnlijkere menstruaties dan normaal, soms met tussentijdse bloedingen) • Pijn bij het vrijen • Endometriose kan de vruchtbaarheid beïnvloeden en het moeilijker maken om zwanger te worden. Het kan ook darm- of urinaire klachten geven bij aanwezigheid van endometriose op darmen of blaas. De diagnose wordt gesteld op basis van de kliniek en beeldvorming, in het bijzonder echografie en NMR van het kleine bekken.

Het is belangrijk om bij vermoedens van endometriose medisch advies in te winnen, om zodoende een correcte diagnose te kunnen krijgen en een effectieve behandeling te plannen, bestaande uit voornamelijk een hormonale therapie en/of heelkundige behandeling. Het beleid wordt bepaald door een multidisciplinair team.